Gammal intervju med Lärarnas Tidning!

Dansen som exploderat 




[2008-04-24]
Timbalands musik fyller den mörka danslokalen på Kulturamas gymnasieskola i Stockholm.  
Louie Indriana och Feddy Fequiere ställer sig på var sin sida av Lydia Landefjord. De drar i gång och dansar med olika stilar från streetdance.  
Först visar de influenser från new style och boogaloo. Deras rörelser överförs till varandra likt en kedjereaktion. Efter ett tag byts stilen till locking, en intensiv dans där rörelserna låses emellanåt.  
- Vi kör det mesta inom street och vi får influenser från olika dansstilar som afro, jazz, balett och modern dans. Vi blandar i en streetaktig fusion, säger Feddy Fequiere.  
- I baletten finns regler om andning och linjer men det vi sysslar med är mer fritt. Det blir roligare då. Det kan bli fiasko men oftast blir det bra.  
För att få inspiration går de bland annat på olika workshops.  
- Vi har haft egna workshops också. När vi hade kurser på Lava i Kulturhuset kom det mycket folk. Ungdomar, barn och äldre, berättar Louie Indriana.

Efter en stund går de tre kompisarna ut på skolans lastkaj. Här visar de sina karakteristiska rörelser, ett slags personliga signaturer. Louie Indrianas signatur är att nästan stå på huvudet.  
- Det kallas power moves. Det kan jämföras med graffitins tags, säger Feddy Fequiere.  
Om en vecka är det dags för ännu en battle där man tävlar mot varandra.  
- Det är kul. Det finns domare och publiken kan avgöra vem som vinner genom att jubla mest.  

På tv visas i vår »So you think you can dance Scandinavia« där ungdomar från Sverige, Norge och Danmark tävlar mot varandra. Många väljer att visa just streetdance.  
Louie och Feddy var med i första omgången, och de åker till många andra träffar och tävlingar.  
- Det är hur mycket som helst nu med street på tv, i tävlingar och på stora festivaler. Det är som en explosion, säger Feddy.  
Att streetdance tagit sig från förorternas bakgårdar till fina dansstudior är inget som förstör själen i dansen, tycker de.  
- Det är bra att det sprids och att man kanske kan försörja sig på dans. Streetdance började på gatorna i USA och kom sedan till Sverige. Det är bra för dansen att det ges kurser. Men det är coolt att den finns kvar på gatan också, säger Louie.
- Vi kör streetshower på stan ibland med en stor stereo. På T-centralen har vi fått mycket pengar för våra uppvisningar, berättar Feddy Fequiere.  

Han "gick ut gymnasiet i Skärholmen förra året där han gick dansinriktning". Helst vill han kunna försörja sig helt på dans.  
- Dans är allt jag har. För mig är det en dröm att få arbeta med det. Jag har fått en del reklamuppdrag.  
Louie Indriana går i trean på musikallinjen på Kulturama och Lydia Landefjord går förberedande dansutbildning.  
Alla har börjat med dans tidigt i livet.  
- Jag började med dans i olika barngrupper när jag var tre, beättar Lydia.  

- Det började hemma med Michael Jacksons moonwalks när man var barn, säger Louie.

Lärarnas Tidning




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0